Takmaterial

Lertegel - Klassikern

Lertegel är ett takmaterial som är så nära naturprodukt man kan komma för tak. Pannorna tillverkas i hantverkarmässig anda innan de bränns i ugn. De får sin karaktäristiska röda färg av järnoxid som oxideras vid bränningen. Lertegel har flera fördelar och en av dem är dess livslängd. Det är faktiskt inte ovanligt att pannor av lertegel håller längre än huset själv.

Betongtegel - Prisvärt och gediget

Betongtegel är ett hyfsat lättlagt takmaterial, gjort för att klara av det nordiska klimatet. Det är viktigt att komma ihåg att det är tyngre än det klassiska lerteglet och kräver ett mer gediget underarbete. Om du ska byta från exempelvis lertegel till betongtegel, bör du först och främst se över takkonstruktionen.

Takpapp - Det billigare alternativet

Ett takmaterial som förekommer på i princip alla tak är takpapp. Att lägga takpapp är ett jämförelsevis ganska enkelt ingrepp och det går oftast snabbt. Takpapp används både som underlags- och ytmaterial. Takpapp belastar inte ditt tak med mycket vikt, men är dock känsligare för yttre påfrestningar än vad plåt och tegel är, och kräver därför lite mer underhåll.

Takplåt - För minimalt med underhåll

Precis som takpapp, är takplåt ett material som inte belastar ditt tak med mycket vikt. Takplåtens lätta egenskaper och goda hållbarhet har med åren blivit ännu bättre och moderna plåttak är mycket säkra och väderbeständiga. Takplåt har lång livslängd och kräver förhållandevis lite underhåll, men är inte underhållsfritt. Det går att få i en mängd olika utföranden och förekommer allt oftare vid nyläggningar av tak.

Lertegel
Betongtegel
Takpapp
Takplåt
Vilket takmaterial är rätt för dig?
Är du osäker på vilket material som är bäst för ditt tak, eller har du några andra funderingar kring ditt takbyte? Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation och offert, så hjälper vi dig med ditt nya tak.
Kontakta oss

Begär offert

Vill du få en kostnadsfri konsultation eller offert? Skicka in dina uppgifter nedan så kontaktar vi dig inom kort.