Tegeltak är oslagbart vackert

Ett tegeltak av patinerat lertegel är kanske det vackraste tak som finns. Men det finns vissa saker man bör veta innan man lägger ett sådant tak.

Tegeltak av lertegel är kanske det mest klassiska tak vi har här i Sverige. Men lertegel är ett poröst material som ställer höga krav på underarbetet. Om det inte görs ordentligt, kan fukt krypa in och orsaka stora skador på takkonstruktionen. Men om man lägger ett lertegeltak efter konstens alla regler, så kan det hålla i 40 år och mer därtill.

Tegeltak – en naturprodukt

Ett tegeltak är för många det enda tänkbara valet. Lertegel är en naturprodukt med ett klassiskt utseende. När pannorna fått några är på nacken och prövats av vädrets makter, är det patinerade taket mycket vackert att titta på. Och när det kommer till praktiska fördelar, är ett tegeltak lätt att lägga och det ligger säkert på ditt tak. Dessutom väger lertegel inte särskilt mycket, vilket underlättar själva läggningsarbetet.

Ta hand om ditt tegeltak

När man renoverar ett gammalt tegeltak, finns det egentligen ingen anledning att byta ut allt taktegel, bara för att några av pannorna har blivit slitna eller gått sönder. Lertegel är som gjort för att återanvända och om man har underhållit sina pannor, är livslängden på dessa i praktiken obegränsad. Komplettera istället med begagnat eller nytt lertegel.

Om man kompletterar sitt befintliga tegeltak med nytt lertegel, bör man tänka på att färgen skiljer kraftigt mellan nya och gamla takpannor. Lägg därför de nya pannorna på ett mindre synligt ställe. I dessa lägen kan en taktvätt vara bra för att minska färgskillnaderna, samtidigt som du får bort mossa och annan organisk påväxt som kan vara skadlig för taket.

Fråga oss om tegeltak

Om du vill ha ett tegeltak, bör du först och främst ta reda på kvaliteten på teglet. Kvaliteten beror på varifrån leran hämtats. Därför kan den skifta något. Komplettera aldrig ett lertegeltak med betongpannor. Det blir sällan, eller aldrig bra.

Vill du veta mer om tegeltak, eller har du några andra funderingar kring ditt takbyte? Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation och offert så hjälper vi dig.