Se över ditt tak

Ett tak är i grunden en ganska enkel konstruktion vars huvudsyfte är att skydda ditt hus mot nederbörd. Men i all sin enkelhet är ett tak faktiskt en genial och vital del av alla huskroppar.

Det sägs ofta att taket är den viktigaste delen av ditt hus. Och vi kan bara instämma i det påståendet. Därför är det av yttersta vikt att hålla det i så god kondition som möjligt. Det kan du enklast göra genom att då och då ta dig tid för en så kallad okulär besiktning. Det är inget du egentligen behöver anlita hjälp för. Det enda du behöver är dina ögon.

Undvik kostsamma reparationer på ditt tak

För gemene man är taket en självklarhet som bara finns där och som man förmodligen inte ägnar mycket tanke åt innan man upptäcker att det är dags att laga eller byta det. Men se till att inspektera ditt tak en eller ett par gånger per år. På så sätt kan du upptäcka skador i tid och förebygga kostsamma reparationer.

Håll fukten borta från ditt tak

Leta efter trasiga eller spruckna delar i ytskiktet. Hittar du några spruckna pannor? Hur ser skarvarna i ditt plåttak ut? Är det mossa på taket? Oavsett om ytan ser bra ut eller inte, så bör du också lyfta undan en panna eller två och inspektera underarbetet. Underlagspappen ska fungera som en sista utpost och skydda ditt hus från nederbörd och fukt. Om den är skadad, bör du omgående göra någonting åt det, innan fukten kryper in i övriga takkonstruktionen.

Se över ditt tak på djupet

Medan du inspekterar ditt tak, är det bra att göra det ordentligt. Se över råsponten och takstolarna och kontrollera att det inte har krupit in fukt som kan orsaka till exempel mögelskador. Om takets bärande konstruktion har blivit skadad, är det hög tid att renovera, eller helt byta taket.

Kontakta oss när du behöver hjälp med ditt tak. Vi hjälper dig med besiktning, konsultation och allt annat som har med ditt tak att göra. Du får även en kostnadsfri offert att ta ställning till innan du bokar ett jobb av oss. Välkommen till oss på Takrenoverarna i Stockholm!