Takplåt – En lättviktare med tunga egenskaper

Om man vill ha ett tak som inte belastar takkonstruktionen med för mycket vikt, så är takplåt ett mycket bra alternativ. Det går även förhållandevis snabbt att få det på plats.

Till skillnad från lertegel och betongtegel, är takplåt ett takmaterial som inte belastar ditt tak med särskilt mycket vikt. Med sina lätta egenskaper och sin goda hållbarhet har takplåt med åren blivit bättre och bättre och moderna plåttak är mycket säkrare och mer väderbeständiga än sina föregångare. Lättviktaren har blivit en tungviktare med lång livslängd.

Att renovera takplåt

Precis som alla takmaterial, så behöver även takplåt ses över då och då. Det finns flera olika renoveringssystem och bättringsfärger, så att man kontinuerligt kan täppa igen mindre repor och hålla takplåten snygg.

Dagens moderna takplåt är uppbyggd i flera skikt kring en kärna av aluminium eller stål och går att få i flera olika tjocklekar. Till skillnad från äldre typer av takplåt, har dagens plåtar flera egenskaper som kunde vara svåra att få tag på förr i tiden. Till exempel är dagens plåttak tystare vid nederbörd och står dessutom emot korrosion betydligt bättre än sina föregångare. Utvecklingen har gått framåt.

Takplåt är självrensande

Takplåt är även mer eller mindre självrensande från snö, då ytan är mycket halare än andra takmaterial. Detta är självklart en uppskattad egenskap hos många fastighetsägare, då man oftast slipper gå upp på taket och skotta när det fallit stora mängder snö.

Dagens takplåt går även att få i ett flertal olika utföranden. Och det är numera inte ovanligt att man ser hus med takplåt som ser ut som tegelpannor. Men självklart går det även att få sin takplåt lagd i mer traditionell stil.

Ytterligare en fördel med takplåt är att man i de allra flesta fall kan förlita sig på en något lättare grundkonstruktion, eftersom takplåt i många fall väger upp till tio gånger mindre än ett tegeltak.

Kontakta oss om du vill veta mer om takplåt

När du genomför ett plåtarbete är det viktigt att anlita plåtslagare som är kunniga inom området. Vi har sedan ett antal år en egen plåtverkstad med experter inom området. Vill du ha mer information om takplåt eller något annat takmaterial? Kontakta oss på Takrenoverarna i Stockholm, så hjälper vi dig med val av material, konsultation och fri offert.