Takpapp – Billigt och bra

Om du har ett låglutande eller platt tak, så är förmodligen takpapp materialet för dig. Dessutom är det billigare att lägga takpapp än takpannor.

Takpapp kan delas i två olika kategorier. Underlagspapp och ytpapp. Underlagspapp är något som bör finnas på alla tak. Det är den sista utposten mot läckage och fukt och ser till att ditt tak står emot väder och vind något längre. Ytpapp är den takpapp som läggs ovanpå underlagspappen och som används som toppmaterial. På denna sida kommer vi att prata om takpapp som ytmaterial.

Det går snabbt att lägga takpapp

Takpapp har flera fördelar. Den kanske största av dem är att du minskar materialkostnaden avsevärt, jämfört med till exempel takpannor. Dessutom är det ett lätt material, vilket betyder att du slipper lägga ut pengar för att hyra kran eller annan lyftanordning, för att få upp det på taket. Dessutom går det snabbt att lägga takpapp, vilket i sin tur gör att arbetskostnaden blir avsevärt mycket lägre.

Takpapp för alla tak

Papp läggs som sagt oftast på hus med låglutande eller platta tak. Men det betyder inte att takpappen inte kan användas även på traditionella sadeltak. Tvärtom fungerar det alldeles utmärkt. Oavsett vilken typ av tak du lägger papp på, bör du se till att den läggs så att det inte kan bildas vattenpölar på taket. Om det bildas pölar och frysgraderna slår till, kan pappen spricka och läckaget kommer som ett brev på posten.

Om man ser till att lägga det på rätt sätt och dessutom ser till att underhålla det, är takpapp ett ypperligt material som kan hålla i många år. Det finns en del tillverkare som menar att de har underhållsfri takpapp, men det bör man ta med en klackspark. Alla tak behöver underhållas med jämna mellanrum.

Fråga oss om takpapp

Materialutvecklingen har förvisso gått framåt de senaste åren, men det går inte att blunda för att papp faktiskt är ömtåligare än andra takmaterial. Men en papp av hög kvalitet, som är lagd efter konstens alla regler, kan hålla i många årtionden.

Hör av dig till oss på Takrenoverarna i Stockholm om du vill veta mer om olika takmaterial och hur vi kan hjälpa dig och ditt tak.