Lertegel – En naturprodukt som håller länge

Om du vill lägga lertegel på ditt tak, bör du först och främst ta reda på varifrån leran till teglet har hämtats. Det är den som avgör kvaliteten på teglet. Därför kan kvaliteten skifta något.

Lertegel är ett material som bara blir vackrare ju mer åren går. Och om det underhålls ordentligt kan det dessutom hålla i många år framöver. Den enda svenska tillverkningen av materialet, sker idag vid Vittinge tegelbruk i Heby kommun.

Lertegel blir vackrare med åren

Lertegel är ett poröst material och det är därför mycket viktigt att underarbetet blir riktigt gjort. Om man inte gör det ordentligt, kan fukt krypa in och orsaka stora skador på takkonstruktionen. Men om man lägger ett lertegeltak efter konstens alla regler, så kan det hålla i 40 år och mer därtill.

Lertegel är för många det enda tänkbara valet. Det är en naturprodukt med ett klassiskt utseende. Och när pannorna fått några är på nacken, är det patinerade taket något av det vackraste som finns. Och när det kommer till praktiska fördelar, är ett tegeltak lätt att lägga och det ligger säkert på ditt tak. Dessutom väger det inte särskilt mycket, vilket underlättar själva läggningsarbetet.

Var inte rädd för att återanvända gammalt lertegel

När man renoverar ett gammalt tak av lertegel, finns det egentligen ingea skäl till att byta ut allt taktegel, bara för att några av pannorna gått sönder. Äkta lertegel är som gjort för att återanvända. Om man underhållit sina pannor, är livslängden på dessa i praktiken obegränsad. Komplettera istället med begagnat eller nytt lertegel.

Vi svarar på dina frågor om lertegel

Om man kompletterar sitt tegeltak med nytt lertegel, bör man ha i åtanke att färgen skiljer kraftigt mellan nya och gamla takpannor. Därför kan det vara bra att lägga de nya pannorna på ett mindre synligt ställe. I dessa lägen kan en taktvätt vara bra för att minska färgskillnaderna, samtidigt som du får bort mossa och annan organisk påväxt som kan vara skadlig för taket.

Vill du veta mer om lertegel eller har du några andra funderingar kring ditt takbyte? Kontakta oss för en kostnadsfri konsultation och offert, så hjälper vi dig.