Vilket takmaterial ska du välja?

Det finns ett flertal olika takmaterial på marknaden. Vi arbetar med de fyra material som är vanligast i vår del av jordklotet; Betongtegel, lertegel, papp och plåt. Vilket takmaterial önskar du?

Nedan kan du läsa mer om de olika taken inför ditt beslut. Självklart kan du även vända dig till oss när du önskar tips och råd eller vill ha en kostnadsfri konsultation.

Betongtegel – Lättlagt och gediget

Betongtegel är ett hyfsat lättlagt takmaterial, gjort för att klara av det nordiska klimatet. Det är viktigt att komma ihåg att det är tyngre än det klassiska lerteglet och kräver ett mer gediget underarbete. Om du ska byta från exempelvis lertegel till betongtegel, bör du först och främst se över takkonstruktionen.

Lertegel – Klassikern

Lertegel är ett takmaterial som är så nära naturprodukt man kan komma för tak. Pannorna tillverkas i hantverkarmässig anda innan de bränns i ugn. De får sin karaktäristiska röda färg av järnoxid som oxideras vid bränningen. Lertegel har flera fördelar och en av dem är dess livslängd. Det är faktiskt inte ovanligt att pannor av lertegel håller längre än huset själv.

Takpapp – Det billigare alternativet

Ett takmaterial som förekommer på i princip alla tak är takpapp. Att lägga takpapp är ett jämförelsevis ganska enkelt ingrepp och det går oftast snabbt. Takpapp används både som underlags- och ytmaterial. Takpapp belastar inte ditt tak med mycket vikt, men är dock känsligare för yttre påfrestningar än vad plåt och tegel är, och kräver därför lite mer underhåll.

Takplåt – För minimalt med underhåll

Precis som takpapp, är takplåt ett material som inte belastar ditt tak med mycket vikt. Takplåtens lätta egenskaper och goda hållbarhet har med åren blivit ännu bättre och moderna plåttak är mycket säkra och väderbeständiga. Takplåt har lång livslängd och kräver förhållandevis lite underhåll, men är inte underhållsfritt. Det går att få i en mängd olika utföranden och förekommer allt oftare vid nyläggningar av tak.

Att veta vilket av de olika takmaterialen som passar just ditt hus kan vara svårt, men vi hjälper dig gärna. Kontakta oss för konsultation eller kostnadsfri offert.